2811103438
6976123088

INSTAGRAM

a

Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

  /  Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Υποκατηγορίες

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η παραδοσιακή κινέζική ιαρική είναι μία μορφή θεραπείας η οποία αφυπνίζει τις δυνάμεις της αυτοϊασης του οργανισμού μέσα απο συγκεκριμένα ερεθίσματα.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Κίνα αποτελεί αρχή ζωτικής ενέργειας το να περιποιείται κανείς το σώμα του μέσα απο έναν υγιεινό και συνειδητό τρόπο ζωής.

Ήδη απο πολύ παλιά, οι θεραπευτές της αρχαίας Κίνας αναγνώριζαν οτι ένα υγιές πνέυμα αποτελεί την προϋπόθεση για ένα υγιές σώμα αφού είνα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο βελονισμός υφίσταται εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια• και υπάρχουν αρκετοί πειστικοί λόγοι που αυτή η πρακτική δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά το αντίθετο, έχει αναπτυχθεί και διαδοθεί από την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική σε όλο τον κόσμο. Ένας εγκεκριμένος και πιστοποιημένος βελονιστής θα τοποθετήσει ειδικές βελόνες σε σημεία του σώματός σας που με τον κατάλληλο συνδυασμό θα επαναφέρουν τη ροή της ενέργειας του σώματός σας σε υγιή επίπεδα.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του βελονισμού, η υγεία μας εξαρτάται από την αρμονική ισορροπία ανάμεσα σε κανάλια που διατρέχουν όλο μας το σώμα, αλλά πιο συγκεκριμένα από δύο αντίθετες και ταυτόχρονα συμπληρωματικές δυνάμεις, το Γιν και το Γιανγκ. Τα ιατρικά προβλήματα αποτελούν συνέπεια ανισορροπίας αυτών των δυνάμεων.

Αν δεν έχετε δοκιμάσει την εμπειρία του βελονισμού, σας συμβουλεύουμε να το κάνετε. Κι αν δεν γνωρίζετε ακριβώς τα οφέλη του, εδώ έχουμε συγκεντρώσει για εσάς τα βασικότερα, χωρίς να σημαίνει ότι αυτά είναι και τα μοναδικά. Καθώς πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση της υγείας και του ευ ζην, ο βελονισμός, όπως και κάθε εναλλακτική μέθοδος, λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο στον κάθε άνθρωπο ανάλογα τις ανάγκες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει.

a

ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Βοτανοθεραπεία είναι μια πανάρχαια τέχνη, που ανά τους αιώνες αποτέλεσε τον πυλώνα κάθε παραδοσιακού θεραπευτικού συστήματος. Ειδικά όσον αφορά την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, υπάρχει καταγραφή περισσοτέρων από 6.000 φαρμακευτικών ουσιών, φυτικής, ζωικής ή ανόργανης προέλευσης, με αξιοσημείωτη δράση στην αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών.

Για την επιλογή ενός βοτάνου στη θεραπεία κάποιας ασθένειας συνδυάζονται οι παρακάτω ιδιότητες και ποιότητες:

1. Φύση: Η φύση ενός βοτάνου συχνά περιγράφεται ως θερμαντική ή δροσιστική, ζεστό (Wen), κρύο (Han), ουδέτερο (ping).

2. Γεύση: Τα φυτά ταξινομούνται με βάση τις πέντε γεύσεις: ξινό (Suan), πικρό (Ku), γλυκό (Gan), πικάντικο (Xin) και το αλμυρό (Xian). Βότανα που εκπροσωπούν διαφορετικές γεύσεις χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιστάσεις.

3. Συσχετισμός: Η ιδιότητα αυτή αναφέρεται στη σχέση που ένα βότανο έχει με ένα συγκεκριμένο σύστημα οργάνων.

4. Πρωταρχική δράση: Η ιδιότητα αυτή αναφέρεται στο αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου βοτάνου. Ένα βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κινητοποίηση, περιορισμό, κάθαρση ή τόνωση του οργάνου.

Οι διάφοροι συνδυασμοί θερμικής φύσης και γεύσης χαρακτηρίζουν και την θεραπευτική δράση, που μπορεί να έχει ένα βότανο στον ανθρώπινο οργανισμό, επηρεάζοντας τα Yin-Yang ενεργειακά πρότυπα του σώματος.

Μέσα στην Ανατολίτικη κοσμοθεωρία, ένας ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας ζωντανός μικρόκοσμος, ένα σύμπαν σε μικρογραφία, ο απόγονος του Ουρανού και της Γης, μια σύντηξη κοσμικών και επίγειων δυνάμεων. Οι άνθρωποι αναγνωρίζονται σαν όντα έχοντας ψυχή με αυτογνωσία, που ενσωματώνεται σε φυσική μορφή. Το αόρατο και το ορατό, η ψυχή και το σώμα, είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα: το σώμα παρέχει καταφύγιο για το μυαλό, και το πνεύμα που φωλιάζει ασφαλές μέσα στο σώμα, ζωντανεύει τη φυσική ζωή.

Η υγεία είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας μεταξύ ανταγωνιστικών δυνάμεων. Όταν αναγνωρίζεται η ανισορροπία η θεραπεία στοχεύει στην επαναφορά της αρμονίας. Στη Δυτική ιατρική, η διάγνωση είναι μια προσπάθεια να καθοριστεί η ασθένεια, ενώ στην Κινεζική Ιατρική ο στόχος είναι να αναγνωριστούν μοτίβα δυσαρμονίας. Η υγεία θεωρείται ως η ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται σωστά σε μια ποικιλία προκλήσεων και παράλληλα να διατηρεί την ισορροπία, την ακεραιότητα και την συνάφεια.

Οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για επαναφορά της ισορροπίας είναι η Κινεζική βοτανική ιατρική και ο βελονισμός. Τα Κινέζικα βότανα είτε χορηγούνται εσωτερικά είτε να εφαρμόζονται εξωτερικά. Με το βελονισμό προσπαθούμε να ομαλοποιήσουμε τη ροή της ζωτικής ενέργειας (γνωστής ως «τσι») και του αίματος μέσα στο σώμα, είτε με εισαγωγή πολύ λεπτών αποστειρωμένων βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος είτε με θέρμανση των εν λόγω σημείων.